MARKOM MICROWAVES
MARKOM projektuje i produkuje urz±dzenia przemys³owe do suszenia mikrofalami.
Przy u¿yciu mikrofal mo¿na suszyæ bardzo wiele materia³ów przemys³owych oraz produktów spo¿ywczych. Jest to technologia najszybsza, skuteczna, nieinwazyjna, bezkontaktowa, mo¿na j± ³±czyæ z innymi metodami.
W procesie suszenia przy u¿yciu mikrofal nie ogrzewa siê materia³u a jedynie zawart± w nim wodê. Dziêki temu materia³ ma znacznie ni¿sz± temperaturê a jednocze¶nie zachowana jest wysoka wydajno¶æ.
Metoda suszenia granulatów przy u¿yciu mikrofal mo¿e byæ wspomagana pró¿ni±. Przy obni¿onym ci¶nieniu temperatura parowania wody jest znacznie ni¿sza. Wykorzystuj±c to zjawisko mo¿na suszyæ materia³ w jeszcze ni¿szej temperaturze.
Produkty spo¿ywcze charakteryzuj± siê du¿± zawarto¶ci± wody, a w wielu procesach przetwórczych wskazane jest znaczne obni¿enie wilgotno¶ci.
Kinetyka suszenia warzyw, owoców i zió³ zale¿na jest od produktu i oczekiwanej jako¶ci po zakoñczeniu procesu. Najwa¿niejsze jest zachowanie warto¶ci od¿ywczych i wygl±du. Wykorzystanie mikrofal do suszenia spe³nia te warunki.
Wiêcej informacji o naszych produktach znajduje siê na stronie internetowej.
www.markommicrowaves.com