Wdrażamy, konsultujemy, audytujemy i szkolimy w zakresie spełnienia wymagań standardów z serii GMP+ FSA.
Organizacje produkujące pasze, handlujące paszami, transportujące pasze nie maja obowiązku certyfikowania wymagań standardów GMP+, jednakże brak certyfikowanego systemu zarządzania bezpieczeństwem pasz zgodnego z wymaganiami GMP+ FSA niejednokrotnie wyklucza funkcjonowanie takiego podmiotu na rynku pasz jako jednego z ogniw łańcucha żywnościowego.
GMP+ FSA jest standardem przeznaczonym dla organizacji, które stawiają główny nacisk na jakość oraz bezpieczeństwo. Mówimy tutaj nie tylko o bezpieczeństwie pasz, ale również o bezpieczeństwie żywności, którą spożywamy. Musimy uświadomić sobie bowiem, że pasza bardzo istotnie wpływa na jakość mięsa i innych surowców pochodzenia zwierzęcego, czyli jest pośrednim elementem naszego pożywienia. Dlatego tak istotne jest zachowanie perfekcyjnego poziomu zabezpieczeń przed wszelkimi możliwymi zagrożeniami po to, aby uchronić siebie samych i swoich klientów przed negatywnymi skutkami spożywania niskiej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego.
Najczęściej wdrażanymi oraz certyfikowanymi standardami GMP+ FSA są:
GMP B1 - Produkcja i przetwarzanie dodatków paszowych, premiksów oraz pasz,
GMP B2 - Produkcja i sprzedaż materiałów i dodatków paszowych,
GMP B3 – Sprzedaż, gromadzenie i magazynowanie materiałów paszowych, dodatków paszowych i pasz,
GMP B4 - Transport materiałów paszowych, dodatków paszowych i pasz.
Wyżej podane standardy /systemy zawierają ogólne wymagania, które muszą zostać spełnione, aby organizacja uzyskała niezależne potwierdzenie w postaci nadanego certyfikatu akredytowanej przez PDV jednostki certyfikującej. Do wymagań tych należą elementy z zakresu:
* zarządzania bezpieczeństwem pasz,
* odpowiedzialności kierownictwa,
* zarządzania zasobami,
* sterowania procesem oraz
* pomiary, analiza i doskonalenie.
Zapraszamy do współpracy